Начало arrow АКТУАЛНО arrow 21.08.2019   15.08.2020 | 02:26  
21.08.2019


РОЛЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС – ТЕМА НА РАБОТНА СРЕЩА С ГОСТУВАЩ ЛИТОВСКИ МАГИСТРАТМагистрат от Окръжна прокуратура – Вилнюс, Литва гостува днес, 21.08.2019 г., в Административен съд – Русе в рамките на едноседмичното си обучение по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз, организирана от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в партньорство с Националния институт на правосъдието.
Интересът на прокурор Юргита Степонавичуте–Отто бе свързан с практическата работа на българските правоприлагащи органи и с функциите и компетенциите на основни съдебни институции на територията на град Русе.
Основна цел на прокурорската визита в Административния съд бе запознаване с особеностите на административното правораздаване и с ролята и участието на прокурорите в административния съдебен процес.
По време на срещата гостът бе запознат с правомощията на прокуратурата при оспорването на подзаконови нормативни административни актове, както и със задължителното участие на прокурори в касационните производства по Закона за административните нарушения и наказания.
Припомняме, че основна цел на Програмата за обмен на магистрати е получаване на практически знания чрез директен контакт и наблюдение върху работата на сродни съдебни институции и утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничество между съдебните власти в страните – членки на Европейския съюз.