Начало arrow Пресцентър arrow 06.06.2019   15.08.2020 | 02:18  
06.06.2019


АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ ПРЕДОСТАВИ ДАРЕНИЕ ЗА УЧИЛИЩНИТЕ БИБЛИОТЕКИ НА ДВЕ РУСЕНСКИ ГИМНАЗИИАдминистративен съд – Русе предостави днес, 06.06.2019 г., дарение от речници, правна, учебна, художествена и мотивационна литература на Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Дарението, което магистратите връчиха на двете гимназии, бе по повод финализиране на дейностите по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН за учебната 2018/2019 година.
Събитието стартира със симулативен процес, подготвен за учениците от студенти втори курс на специалността „Право“ на Русенския университет, като в началото бяха разяснени особеностите на юридическите професии.
Сред избраните за училищните библиотеки книги са художествени произведения на автори от българската и световната класика – Иван Вазов, Йордан Йовков, Гео Милев, Елин Пелин, Димитър Талев, Пейо Яворов, Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и др.
В края на срещата всеки ученик получи удостоверение за участието си в програмата и екземпляр на Конституцията на Република България, предоставени от Висшия съдебен съвет.

За четвърта поредна година Административен съд – Русе се присъединява към Образователната програма на ВСС и МОН, а акцент в тазгодишната кампания бе поставен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. В проведените 4 лекционни срещи и дискусии се включиха близо 230 десетокласници от 9 паралелки на двете партниращи гимназии.