Начало arrow АКТУАЛНО arrow 24.04.2019   15.08.2020 | 01:51  
24.04.2019


ПРОДЪЛЖАВАТ СРЕЩИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ ОТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ С УЧЕНИЦИ ОТ РУСЕНСКИ ГИМНАЗИИ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА НА ВСС И МОНПетдесет десетокласници от АЕГ „Гео Милев“ посетиха днес, 24.04.2019 г., Административен съд – Русе в рамките на организираната от съда трета лекционна среща от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
Част от темите, които съдиите Ина Райчева и Ивайло Йосифов коментираха пред учениците, бяха свързани с eвропейското гражданство и основните права в Евросъюза; структурата на органите на ЕС; приликите и разликите в обсега на правомощията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и на съда в Люксембург и пр. По време на дискусията бяха обсъдени и основни положения в законодателството, свързани с правата и задълженията на учениците; видовете съдебни процедури с участието на деца и ангажираните с тяхната защита институции.
Обсъдена бе ролята на съда като арбитър между властта и гражданите, коментирани бяха и интересни моменти от съдебната зала.

Припомняме, че основната идея на Програмата е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.