Начало arrow Пресцентър arrow 17.04.2019   13.07.2020 | 09:11  
17.04.2019

ДЕНЯТ НА КОНСТИТУЦИЯТА БЕ ТРОЕН ПРАЗНИК ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ

  Ученици, студенти, граждани, медии, преподаватели и представители на юридическата общност в Русе изпълниха залите на Административния съд в организирания на 16.04.2019 г. Ден на отворените врати. Инициативата, която съдът реализира за седма поредна година, бе с цел повишаване информираността за работата и функциите на органа на съдебната власт. Събитията бяха посветени на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, а тържественият ден бе и професионален празник за магистрати и съдебни служители.

  В началото на кампанията съдиите Росица Басарболиева и Йълдъз Агуш представиха пред гостите интересни факти за историческата значимост на българската конституция и за особеностите на административното правосъдие. Ученици и студенти имаха възможността да се запознаят отблизо с начина на разпределяне на постъпилите в съда дела.

  Празничният ден продължи с посещения в съдебните зали, срещи и разговори със съдии и съдебни служители.

  Каква наука е правото, защо е нужна конституцията, каква е разликата между административните и общите съдилища, имат ли особеност административните съдебни производства, задължително ли е присъствието на адвокати в административните съдебни процеси, как минава един ден на административния съдия, какъв е пътят на делото от подаването на жалбата до крайния съдебен акт, каква квалификация и опит трябва да имат съдебните служители. Това бяха част от десетките въпроси, с които гостите се обръщаха към представителите на съда.

  Денят на отворените врати продължи с открити съдебни заседания, а в ранните следобедни часове студенти от втори курс на специалността „Право” на Русенския университет разиграха симулативен административен процес под ръководството на съдия Вилиана Върбанова. Казусът, който представиха бъдещите юристи, бе по Закона за общинската собственост. Съдебното производство, образувано по протест на Окръжна прокуратура – Русе, бе разгледано в троен състав.

  „140 години Търновска конституция – 140 години правова държава“ бе темата на проведената среща-разговор на магистрати и преподаватели от Юридическия факултет на Русенския университет с ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Водещ лектор в дискусията бе доц. Емануил Коларов – ръководител катедра „Публичноправни науки”. Интересът на учениците бе провокиран от презентираните любопитни обстоятелства и исторически факти за появата на първите неписани норми, с които е било поставено началото на „организираната държава“, дефинирането на феномена „конституция“, българският принос за света с учредяването на Търновската конституция и съвременното й приложение като фундамент, в който упражняването на властта е разделно и ограничено, а човешките права са признати и закриляни.

  Гости на събитието бяха представители на юридическата общност в града, както и съдии от Районен и Окръжен съд – Русе. Във връзка с годишнината и по повод празника, в края на срещата всеки ученик получи екземпляр на Конституцията на България, осигурен от Административен съд – Русе.

  Всеки посетител в Деня на отворените врати можеше да проследи на информационните монитори кратък видеоматериал, презентиращ дейността на Административния съд за изминалите 12 години.