Начало arrow АКТУАЛНО arrow 14.03.2018   31.05.2020 | 23:36  
14.03.2018


ПЪРВА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕЩА НА МАГИСТРАТИТЕ ОТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ С УЧЕНИЦИ ОТ ПАГ „ГЕО МИЛЕВ“Правен статут на непълнолетните и видовете наказания за извършени от тях административни нарушения и престъпления, бяха акцентите в състоялата се днес, 14.03.2018 г., среща от цикъла лекции на магистратите от Административен съд – Русе с ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Гост-лектор на десетокласниците бе съдия Елга Цонева, която запозна аудиторията с основните начала на Конституцията на Република България, разделението на властите и функциите на съдебната система.
Интересът на учениците бе привлечен от допусканите в нормативната уредба на страната изключения, при които непълнолетните придобиват права на пълнолетни. По време на срещата бяха споделени специфични особености на административното право и отговорността, която ненавършилите пълнолетие носят по смисъла на Закона.

Цикълът от лекции, който съдът осъществява с двете русенски гимназии ПГИУ „Елиас Канети“ и ПАГ „Гео Милев“, ще продължи до края на втория учебен срок.