Начало arrow Пресцентър arrow 03.11.2017   06.12.2019 | 08:32  
03.11.2017


„10 ГОДИНИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИЛИЩА, 100 ГОДИНИ АДМИНИСТРАТИВНО ПРАВОСЪДИЕ“ - ТЕМА НА ПРОВЕДЕНАТА ТРАДИЦИОННА СРЕЩА МЕЖДУ МЕДИИ И МАГИСТРАТИ

Ролята на административните съдилища и функциите на ВАС за спазване на законността в страната и правата на гражданите, бяха част от акцентите в организираната от Административен съд – Русе традиционна среща-разговор с представители на русенски медии и кореспонденти, отразяващи работата на съдебната система в региона. Тази година събитието, посветено на 10-годишнината на Административен съд – Русе, беше на тема „10 години административни съдилища, 100 години административно правосъдие“.

Гост на срещата бе Васил Чобанов, юрист и журналист, специалист сп. „Административно правосъдие“ на Върховния административен съд, който представи важни моменти и предизвикателства в развитието на административното правораздаване.
Интересът на медиите бе насочен предимно към въпроси, свързани с особеностите на съдебната журналистика, с анализ на често допусканите грешки при отразяване на съдебни актове и производства, създаването и популяризирането на фалшиви новини и др. Засегнати бяха и въпроси за влиянието, което оказва промяната на собствеността на медиите върху написаните и публикувани от журналистите материали.

Дискусията бе с цел повишаване ефективността на информационния обмен и комуникация между съда и медиите.