Начало arrow АКТУАЛНО arrow 17.06.2016   31.05.2020 | 23:01  
17.06.2016


АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ ФИНАЛИЗИРА РАБОТАТА СИ ПО ПИЛОТНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА НА ВСС И МОН 

 

 

Вълнуваща и изпълнена с въпроси и впечатления бе последната, трета поред образователна среща на магистратите от Административен съд – Русе с учениците от десетите класове на ПГИУ „Елиас Канети“. Инициативата бе в рамките на Пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката (МОН).

 

Срещата бе посветена на правните професии и статута на магистратите. Съдия Диан Василев запозна учениците с особеностите на българската съдебна система, нейната структура и йерархична подчиненост, функциите на Висшия съдебен съвет и правомощията на ВКС, ВАС и прокуратурата. Коментирани бяха специфични моменти от работата на административните съдии и интересни казуси от съдебната зала.

 

 

 

Цикълът от лекции, който Административният съд организира и осъществи с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, се реализира в рамките на втория учебен срок.

 

В лекционните срещи по Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН се включиха магистрати от Административния съд и Окръжна прокуратура – Русе. В дискусиите участваха близо 130 десетокласници от 5 специалности на гимназията.

 

Основна цел на Програмата бе превенция и повишаване информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система и формиране на правна грамотност и култура сред младите хора.