Начало arrow АКТУАЛНО arrow 15.06.2016   31.05.2020 | 22:28  
15.06.2016


АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪЗСТАНОВИ МЕМОРИАЛНАТА ПЛОЧА НА „ДОЙЧЕ ШУЛЕ“ В РУСЕ  

Административният съд възстанови поставената през 1999 г. възпоменателна плоча с исторически данни за сградата, в която днес се помещава институцията. 

 

Мемориалният знак напомня за създаването и експлоатирането на зданието в края на 19-и и началото на 20-и век като първото Немско училище (Deutsche Schule) на Балканския полуостров. Плочата беше свалена от фасадата на сградата след като имотът – публична държавна собственост, бе предоставен през 2007 г. на Министерство на правосъдието за нуждите на Административния съд в гр. Русе.

 

В подкрепа на обществените усилия да бъде съхранена градската памет за една от сградите с историческо  значение Административният съд се ангажира с възстановяването на мемориала.

 

Няколко години след преустройството и реконструкцията на сградата, паметната плоча вече е възстановена със съдействието на Община Русе и монтирана в зелената прилежаща площ на съда, откъм ул. Болград.

 

 

 

 

 

СПРАВКА:

 

Инициативата за създаването на мемориала е на бивши възпитаници на Дойче шуле и на членове на Дружеството за българо-германско приятелство, сред които доц. Добрил Христов, Павлина Липованска, покойният вече Васил Савов и др. Плочата от черен гранит, изработена по препоръка на арх. Венцислав Илиев в периода 1996-1998 г., е била поставена след решение на Общински съвет - Русе.